A modern hastánc kialakulása

Érdekes vonás, hogy a mai hastánc nem keletről, hanem Amerikából jutott el Európába.
1893-ban rendezték a Chicagoi Világkiállítást, ahol feltűnt egy Little Egypt nevű szíriai hastáncosnő. Az amerikaiakra, akik addig a baletthez voltak szokva, hihetetlen erővel hatott a felső- és alsótest külön mozgatásával járó, fűző nélkül, "lenge" öltözetben bemutatott tánc. Elámultak rajta, megbotránkoztatta őket, mégis minden előadáson teltház volt...
Habár ekkor még nem lett divat belőle, elindult a folyamat, mely Amerikát a hastánc fellegvárává emelte.

Ma a közel-Keleten inkább csak turisztikai látványosság, és mint ilyen populáris. Amerikában és Nyugat-Európában azonban elképesztő tempóban fejlődik tovább.

A szecesszió kora szintén kedvezett a hastáncnak, hisz a kelet felé fordulás minden művészeti ágban megnyilvánult.
1927-ben megnyílt a Casino Opera Kairóban, mely a modern hastánc első keleti színhelye lett. Rengeteg világhírű táncos kezdte itt pályafutását.

A Közel-Keleten, Észak-Afrikában ma is erős nemi elkülönülés tapasztalható, bár ez egyre inkább enyhül. A nők csak egymás között táncolhattak, rendes muszlim nő közönség előtt nem tehette ezt (a nyilvánosan táncoló nőket lenézték, megvetették). Táncosok, zenészek, énekesek, szórakoztató művészek főleg a férfiak összejövetelein voltak jellemzőek.

A nőkkel ellentétben a férfiak felléphettek nyilvánosan táncos produkciókkal. És igen, eljutottunk oda, hogy léteznek férfi táncok. Bár ezeket nem szorosan a hastánc fogalmába soroljuk (ide szűken véve azok a táncok tartoznak, melyek professzionális színpadi szólótáncok nők előadásában).
Míg Amerikában a férfitáncok nyugodtabb stílusúak, keverednek bennük a tradicionális és a női szólótáncok átértelmezett, adaptált elemei, addig a Közel-Keleten ezek sokkal erőteljesebbek, férfiasabbak, és szinte kizárólag a folklórból merítenek.
Jellegzetes viseletük a hosszú köpeny (djellabiyas), ám érdekesség, hogy Egyiptomban és Törökországban hosszú időn át viseltek a férfiak női ruhákat is tánc közben. A férfitáncosok török elnevezése "kochek".

 
Ajánlások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Facebook
Chandani on Facebook
Szavazás
A hastánc mely irányzatai érdekelnek téged leginkább?