A hastánc hatásai

Egyre elfogadottabb nézet (az egészségügyi dolgozók, egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek körében is), hogy a hastánc valóban az egyik legegészségesebb táncforma. Bizonyítottan sok pozitív hatással rendelkezik, mind élettani, mind lélektani, illetve preventív szempontból. Hogy ezeket részleteiben is megérthessük, nézzük meg először általánosságban, mi jellemző az orientális táncra?

Megfelelő technikával nem terheli az ízületeket. A testsúlyt az izmokra helyezi, melynek hatására az ízületi kopások esélye minimálisra csökken, erősödnek az ínszalagok, izmaink tónusosabbá, feszesebbé válnak.

Kihasználja minden ízület összes mozgásirányát, de csak az ergonómiailag optimális határokon belül (nincs 180°-os kitekertség, illetve hiperextendált, kifeszített tartás, mint például a klasszikus balettben).

Különösen intenzíven átmozgatja, megerősíti az ágyéki gerinc szakaszát. Csökkenti az ágyéki lordosist (görbületet), hiszen a medencénket magunk alá húzzuk, egyenesen tartjuk a hátunkat. Ezáltal a gerincfeszítő izmok és a has izmai is erősödnek, a tartás hamar egészségessé válik, látványos fejlődés érhető el és a merevség, fájdalmak megszűnnek.

A hát- és hasizmok erősödésével és nyújtásával a gerinc tehermentesítődik. Javul a testtartás, melyet leginkább az ülőmunkával való összehasonlítással lehet szemléletessé tenni.

Ülőmunka:
- Térdek behajlítva (általában kisebb szögben, mint az ideális 90-120°)
- Medence tehermentesítése, mely emiatt elgyengül (a medence optimális szöge a gerinccel 60-65°)
- Vállak meggörbülnek, előre esnek.

A hastánc ezen roncsoló hatások ellen dolgozik!


A következőkben részletesebben is olvashattok a témáról:

A hastánc élettani hatásai
A hastánc lélektani hatásai
A hastánc preventív hatásai

 
Ajánlások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Facebook
Chandani on Facebook
Szavazás
A hastánc mely irányzatai érdekelnek téged leginkább?